9 redenen om voor een buitenlandse stage te kiezen

Een stage in het buitenland, wie droomt er niet van? Een aantal weken of maanden werken en leven in een vreemd land. Nieuwe mensen leren kennen, locaties verkennen en cultuur snuiven. De avonturiers onder jullie zitten nu vast op het puntje van de stoel; de huismusjes wellicht wat minder.

Zelf heb ik in 2010 een halfjaar stage gelopen in Kaapstad, Zuid Afrika. Naast de ontzettend leuke tijd die ik er heb gehad, heb ik ook veel dingen gezien en geleerd. Een buitenlandse stage heeft een enorme toegevoegde waarde in je leven. Niet alleen voor je carrière, maar ook voor je persoonlijke ontwikkeling. Het verandert je in een ware wereldburger en ik kan het iedereen aanraden. Hieronder geef ik 9 redenen waarom:

travel

1) Zelfstandigheid: op je eigen benen staan
Dit is misschien wel de belangrijkste reden. Als je enkele maanden alleen in een vreemd land woont, leer je heel snel op je eigen benen te staan; je hebt namelijk geen keuze! Zelf je stage regelen — al dan niet met behulp van een bemiddelingsbureau — en ter plaatse op eigen houtje jezelf wegwijs maken in je nieuwe omgeving.  Ben jij bang aangelegd en laat je je ouders liever alles voor je regelen? Des te meer reden om juíst voor zo’n buitenlandse stage te kiezen. Wedden dat je — in positieve zin — een heel ander persoon bent als je weer thuis bent? En mocht je last van heimwee krijgen, je kunt altijd weer naar huis komen.

2) Van jezelf af leren bijten
Een belangrijke les die ik zelf geleerd heb tijdens mijn eigen buitenlandse stage. Ik vertrok uit Nederland als timide en onzeker meisje. Ik wilde door iedereen aardig gevonden worden en liet constant over mezelf heen lopen. Dat is tijdens dat halfjaartje buitenland wel veranderd. Ik heb geleerd ‘nee’ te zeggen, mijn eigen grenzen leren trekken naar anderen en ik durf vaker tegengas te geven. Durven opkomen voor jezelf — zelfrespect — is net zo belangrijk als anderen respectvol behandelen.

3) Verbeteren van je mensenkennis
Wanneer je in een vreemd land woont en werkt, leer je ontzettend veel nieuwe mensen kennen. Het zal je opvallen dat mensen niet alleen onderling van elkaar verschillen, maar dat er tussen culturen ook enorme verschillen zitten. Iedereen denkt en handelt anders in verschillende situaties. Hoe meer mensen je goed leert kennen – en dan vooral afkomstig uit veel verschillende culturen – hoe groter je mensenkennis wordt. Een absolute pré wanneer je gaat solliciteren!

4) Met geld leren omgaan
Studenten en geld: vaak een gevaarlijke combinatie ;-) Stappen, leuke gadgets, vakanties, dagtripjes, uiteten.. Alles is leuk! Ik begrijp het maar al te goed. Vooral als je in het buitenland verblijft is het erg aanlokkelijk om alles te bekijken, bezoeken en te proeven.  Toch is het budget van de gemiddelde burger niet oneindig — die van de student vaak al helemaal niet.

Zo’n buitenlandse stage regelen vergt nogal wat spaar- en organisatieskills. De stages zijn vaak onbetaald en het regelen van je vlucht, accomodatie en stageplek kost vaak enkele honderden euro’s. Dat vraagt om slim om te gaan met je geld, want op = op en DUO gaat je stufi écht geen week eerder overmaken omdat jij graag die duikcursus of bungee jump wilt doen…

Tijdens zo’n stage in het buitenland is het verstandig slim om te gaan met je geld. Je moet jezelf kunnen onderhouden en een reserve achter de hand hebben, maar je wilt ter plaatse natuurlijk ook leuke dingen kunnen ondernemen. Tip: maak in een Excel bestand een overzicht van je inkomsten en uitgaven. Vergeet daarbij de vaste lasten in Nederland niet, die je ook tijdens je stage moet blijven doorbetalen! Het geld dat je overhoudt kun je spenderen aan leuke activiteiten. Het kost enige discipline, maar als je het goed aanpakt ben je aan het einde van je stageperiode ‘master’ in eigen budgetbeheer.

5) Ervaring opdoen in omgang met andere culturen
Ja, zo’n brandy en cola op een vrijdagmiddag met aansluitend een BBQ- en poolparty bij je stagebegeleider is enorm tof, maar dat is niet het enige wat ik bedoel met ‘ervaring opdoen’ als het over andere culturen gaat. Tijdens kantooruren is het ook belangrijk dat je goed met je collega’s overweg kunt. Dit is overigens één van de redenen waarom ik graag buiten Europa stage wilde lopen: de cultuurverschillen zijn groter.

Om een of andere reden fascineren vreemde culturen mij enorm. Het samenwerken met collega’s op een Afrikaanse Universiteit waar voornamelijk ‘blacks’ en ‘coloureds’ werkzaam waren, was dan ook een unieke ervaring op zich. Ik vond het prachtig te zien hoe mijn collega’s zich uit de naad werkten om te laten zien dat zij net zoveel waard waren als alle blanken die in Zuid-Afrika leven (de apartheid is nog altijd aanwezig). Zoveel ambitie, motivatie en daadkracht heb ik nog nooit bij elkaar gezien in een bedrijf.

6) Nieuwe vrienden maken
Een paar maanden weg van je vertrouwde thuis. Duizenden kilometers van je woonplaats verwijderd. Dat klinkt wellicht eng, maar geloof me: je maakt nieuwe vrienden. De locals weten dat je alleen bent en in de meeste gevallen zullen ze er alles aan doen om je thuis te laten voelen. Grote kans dat je collega’s je ’s avonds en in de weekenden mee op sleeptouw nemen of dat je in de cottage of residence nieuwe huisgenoten krijgt waar het goed mee klikt. Hoe dan ook, je zult er zelden alleen voor staan. En als je de contacten goed onderhoudt, heb je kans dat je nog lang van je nieuwe vriendschappen kunt genieten.

7) Je grenzen ontdekken en verleggen
Heel belangrijk, vooral voor de mensen die nogal introvert zijn. Ga je grenzen opzoeken! De reis is an sich al een behoorlijk grensverleggend iets, maar wellicht kun je lokaal ook wat uitdagingen vinden. Ik heb bijvoorbeeld de Bloukrans Bungee gedaan als symbolische afsluiting van mijn ‘oude’ leven. Super tof en verhelderend, maar ik weet niet of ik het nog een keer zou durven.. Er zijn natuurlijk genoeg minder gevaarlijke alternatieven ;-)

8) Je kijk op de wereld verbreden
Dit punt volgt eigenlijk uit voorgaande punten. Door zo’n buitenlandse stage groei je als persoon ontzettend hard. Je leert je beter in anderen te verplaatsen en daardoor o.a. makkelijker zaken van vanuit een ander perspectief te bekijken. Je realiseert je dat we het in Nederland verdomd goed hebben — eigenlijk té goed — en leert te waarderen wat je hebt.

9) Enorme boost voor je zelfvertrouwen
Ook dit was een van de redenen waarom ik naar het buitenland vertrokken ben voor een stage. Want naast alle bovengenoemde dingen die je leert, geeft het voornamelijk een flinke boost aan je zelfvertrouwen — als je die net zoals ik nog niet had. 3 maanden of een halfjaar van huis zijn is beslist niet niks, maar ik beloof je, het is ’t dubbel en dwars waard!

Lees hier nog enkele van mijn interviews n.a.v. mijn stage in Kaapstad:
MijnZuidAfrika.nl Tourist Talk
Interview met Kaapstad Magazine

Heb je reeds een stage in het buitenland gedaan of wil je dit graag doen? Deel dan je vragen en ervaringen met mij hieronder. Ik lees ze graag en adviseer je met plezier bij het regelen van je toekomstige stage!

Advertenties

Laat hier je reactie achter

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s